Żywienie

 

Pożywienie naszego pupila (dorosłego) powinno w czterdziestu procentach składać się ze składników pochodzenia zwierzęcego. W menu czworonoga nie może zabraknąć mięsa. Dzienna porcja zależy od wieku, płci, masy ciała, stanu fizycznego warunków życia. Dorosły pies ważący nie więcej niż trzydzieści pięć kilogramów potrzebuje około czterysta gram mięsa, szczenięta w wieku od dwudziestu dni do dwóch miesięcy, miesięcy zależności od rasy – osiemdziesiąt do dwustu gram, trochę starsze – czterysta do pięciuset gram, a do jednego roku – pięćset – sześćset gram.

Najlepiej jest podawać mięso surowe, stanowiące trzydzieści procent dziennego posiłku. Czasem jednaj należy je ugotować, bądź sparzyć wrzątkiem (wpierw pokroić na kawałki), szczególnie, gdy pochodzi ono od zwierzęcia hodowlanego, padłego na wskutek nieszczęśliwych wypadków. Unikać należy mięsa niewiadomego pochodzenia, zwłaszcza wieprzowiny, która nawet po ugotowaniu może stwarzać zagrożenie. Surowe mięso, ryby i podroby mięsne często stanowią wylęgarnie pasożytów i drobnoustrojów, dlatego najlepszym wyjściem jest podawanie czworonogowi mięsa przebadanego przez weterynarza.

Musimy też pamiętać o tym, by wybierać mięso chude, gdyż tłuste może prowadzić do rozstroju żołądka.

© Załoga Chartykasa