Psom możemy dodawać także (prócz tradycyjnego pokarmu) podroby mięsne i różne odpadki, to jest serce, wątrobę, nerki, płuca, mózg. żołądek przeżuwaczy, ozór, śledzionę, , przeponę, wymię, nogi, ogony, uszy i inne odpadki. Są one bardzo wartościowe, lecz nie mogą stanowić zbyt dużej części dziennej porcji naszego pupila (nie więcej niż 30%).

Wątroba posiada wysokie wartości dietetyczne, posiada też najwięcej witamin. Niestety nie możemy przechowywać jej zbyt długo, gdyż traci cenną witaminę A. Pamiętajmy, żeby kupować tylko wątrobę przebadaną przez weterynarza.

Serce dostarcza wiele białka oraz prawie wszystkie rodzaje witaminy z grupy B. Płuca są cennym pokarmem, bogatym w tkankę łączną, muszą jednak być spożywane w niewielkich ilościach (jednorazowo 100-200g), zmielone. Inaczej pupil może zwrócić zjedzony pokarm.

Wymię, to cenne źródło tłuszczu, nerki witamin A i B, zaś mózg substancji lipidowych. Mózg warto podawać psom cierpiącym na zaburzenia gospodarki tłuszczowej oraz sukom będącym w rui. Śledziona zawiera pełnowartościowe białko i niezwykle cenne aminokwasy, a także antyciała i fermenty. Należy jednak pamiętać, aby nie podawać śledziony o barwie ciemnej, gdyż świadczy to o jej zepsuciu.

Oczyszczone żołądki pies może spożyć już w postaci surowej, natomiast jelita trzeba opróżnić, dokładnie umyć i ugotować. Głowy owiec i innych dużych zwierząt składają się głównie z kości, i trudno przyswajalne białko, jednak zawarty w nich tłuszcz bardzo dobrze wpływa na rozwój młodych psów.

© Załoga Chartykasa