Żywienie

Krew jest bardzo wartościowym i polecanym składnikiem pożywienia. Można ją podawać we wszystkich okresach życia psa (od drugiego miesiąca). Najwięcej korzyści przyniesie skonsumowanie świeżej krwi, najlepiej w przeciągu trzech godzin od jej pozyskania, ponieważ właśnie wtedy stanowi ochronę przed anemią. Ponadto świeża krew, to silne źródło antybakteryjne i psi przysmak. Starszą krew musimy koniecznie ugotować przed jej podaniem, jednak musimy też pamiętać, że jej nadmiar może przynieść szkody. Zbyt częste podawanie krwi może doprowadzić do zatrucia białkiem. Nie należy też psu podawać kaszanki.

W rzeźniach podczas uboju zwierząt powstają różne odpadki mięsno-kostne, obfitujące w białko i składniki mineralne. także one nadają się znakomicie jako dodatek dla psiego smakosza, na przykład do zupy.

© Załoga Chartykasa