Edward Maya – Stereo Love.mp3
 Dzikie psowate

Dingo (Canis lupus dingo, dawniej canis dingo) jest przedstawicielem zróżnicowanej i oryginalnej australijskiej fauny. Co ciekawe, dingo występują tylko i wyłącznie na obszarze Australii i Nowej Gwinei; ewentualnie można je spotkać w zoo. W ostatnich latach stwierdzono jednak, że kilka populacji z południowo-wschodniej Azji i Filipin może należeć do tego gatunku, nie jest to jednak pewne w stu procentach.

© dinoanimals.pl

Na pierwszy rzut oka dingo niewiele różni się od domowych psów, różni się jednak od niego wieloma cechami. Pierwotnie ludy zamieszkujące Australię udomowiły dingo. Pies ten towarzyszył im w polowaniach i zawsze kręcił się w okolicach chat, w zamian za trochę upolowanego mięsa. Trudno powiedzieć, czy było to prawdziwe udomowienie, czy po prostu symbioza – „ja Cię chronię, Ty mnie karmisz”. Później dingo zdziczał na nowo, dlatego czasami mówi się o nim, iż jest to pies „powtórnie zdziczały”. Psy tej rasy najczęściej występują w umaszczeniu rudawym, ale zdarzają się także osobniki białe i czarne.

Australijski dingo, jak na psowatego przystało jest mięsożerny, żywi się przede wszystkim małymi zwierzętami – jaszczurkami, małymi ssakami, w tym torbaczami. Kiedy polują w stadzie (5-6 osobników), ich ofiarą stają się kangury, a także zwierzęta domowe, takie, jak owce. Dingo to zwierzęta szlachetne – polują po to, aby przeżyć, rzadko się zdarza, żeby upolowały więcej, niż mogą zjeść.  Polują głównie pod osłoną nocy.

© animals.nationalgeographic.com

Dingo został wpisany na listę ras zagrożonych, w Australii istnieją specjalne ograniczenia, które nie pozwalają mieszać się psom tej rasy z udomowionymi psami. Głównym powodem, dla którego dingo wymierają, jest krzyżowanie się z domowymi psami Australijczyków.

Ciekawostki i pozostałe informacje.

  • Nazwy: Dingo, australian dingo, chien sauvage, dingo australiano.
  • Jeśli dingo upolują więcej pokarmu, zakopują go na później. Inaczej sprawa tyczy się ze zwierzętami domowymi, na przykład owcami – bardzo często zabijają je dla zabawy, co stanowi główny powód ich likwidacji. Farmerom nie podoba się, że dingo zabijają im całe stada owiec.
  • Metoda polowań dingo polega na zmęczeniu ofiary, dopiero potem przystępują do ataku.
  • W okresach niedoboru pożywienia dingo nie pogardzą takim pokarmem, jak owoce, jaja czy ptactwo wodne.
  • Ciąża u dingo trwa około 63. dni, po tym czasie na świat przychodzi do ośmiu młodych. Rodzą się one głęboko w norze i przez cztery-pięć pierwszych tygodni w niej pozostają. Dla ich bezpieczeństwa matka poluje z dala od schronienia i pojawia się nim tylko po to, by nakarmić szczenięta.
  • Wysokość tych psów wynosi od 44 do 63 cm, długość ciała sięga nawet do 122 cm, ważą zaś niewiele, bo od 10 do 24 kg, czyli tyle, ile średniej wielkości pies. Dożywają 14 lat.
© Załoga Chartykasa