Jason Walker – Echo.mp3

 Słynne psy


© silentsaregolden.com

Rin Tin Tin był jednym z najbardziej znanych owczarków niemieckich na świecie. Zagrał w przeszło 25 filmach oraz dwóch serialach. Urodził się 12 sierpnia 1918 roku, w czasie trwania I wojny światowej, w opuszczonym przez Niemców schronie w miejscowości Fleury w północnej Francji. Był jednym z pięciorga szczeniąt, ale nie mam danych o jego rodzeństwie.

Gdy schron zdobyli Amerykanie, szczenię zabrał kapral amerykański Lee Duncan. Nadał mu też imię Rin Tin Tin. Pochodziło ono z popularnej wówczas francuskiej piosenki, były to pierwsze słowa refrenu. Kapral zabrał go ze sobą do Los Angeles, gdzie wpadł w oko filmowcom.Od tego czasu jego kariera rozwijała się dość szybko.

Po raz pierwszy zagrał w roku 1922, a więc gdy był już trzyletnim psem. W 1923 roku zatrudniła go wytwórnia Warner Bross. Przestał występować niemalże po dziesięciu latach, bo w 1931 roku. Zdechł nagle rok później w wieku dwudziestu lat w czasie zabawy z właścicielem. Został pochowany na cmentarzu dla zwierząt Cimetière des Chiens (Cmentarz Psów) na przedmieściach Paryża.

© grafika google

Filmy o nim:
* Eveline und ihr Rin-Tin-Tin (1932)
* Return of Rin Tin Tin, The (1947)
* Przygody Rin Tin Tina (1954-1959)
* The Challenge of Rin Tin Tin (1957)
* Rin-Tin-Tin: Hero of the West (1991)
* Finding Rin Tin Tin (2007)
* Rin Tin Tin: The True Story (2007)
Filmografia (wybrana):
* Man from Hell’s River (1922)
* Where the North Begins (1923)
* Shadows of the North (1923)
* The Lighthouse by the Sea (1924)
* Clash of the Wolves (1925)
* The Night Cry (1926)
* While London Sleeps (1926)
* Hills of Kentucky (1927)
* Tracked by the Police (1927)
* A Race for Life (1928)
* The Million Dollar Collar (1929)
* A Dog of the Regiment (1929)
* Tiger Rose (1929)
Seriale:
* The Lone Defender (1930)
* The Lightning Warrior (1931)

© Załoga Chartykasa