Demi Lovato ft Stanfour – Wouldn’t change a thing.mp3
 Dzikie psowate

Na północy Afryki  mieszka mały wielkouchy lis zwany lisem afrykański (Vulpes pallida). Zasięg jego występowania obejmuje pas od Morza Czerwonego aż po Ocean Atlantycki (zobacz), nazywany strefą Sahelu. Można go spotkać na piaszczystych i kamienistych sawannach, znajdujących się w tym pasie. Zdarza się jednak, że zamieszkuję tereny pustynne.

Z wyglądu lis ten bardzo przypomina swojego pustynnego kuzyna, fenka. Ma jednak od niego nieco mniejsze i bardziej zaokrąglone uszy, jest też nieco większy. Ciało pokrywa krótkie jasnopłowe futro, za wyjątkiem ogona, który jest typową lisią kitą z rudym zakończeniem. Na pysku i brzuchu występuję białawe znaczenia. Lis blady przemierza świat na długich, wytrzymałych łapach.

© Markus Lilje / arkive.org

Prowadzą raczej nocny tryb życia, są aktywne wieczorem i po zachodzie słońca. Za dnia śpią znajdujących się pod ziemię, długich na dwa do trzech metrów norach, wysłanych trawą.

O życiu i zachowaniu tego lisa tak naprawdę nie wiadomo wiele, gdyż jest to gatunek nie do końca zbadany i przeanalizowany. Wiadomo jednak, iż lisy te żyją w niewielkich grupach, dokładniej rzecz biorąc w małych rodzinach, na które składa się rozmnażająca się para i ich potomstwo. Nie ma jednak słowa o tym, czy pary te łączą się na całe życia i jak długo potomstwo pozostaje pod opieką rodziców. W miocie, po okresie prawdopodobnie około 60 dni, na świat przychodzi od dwóch do czterech młodych.

Jeśli chodzi o odżywianie, w skład jadłospisu lisa afrykańskiego wchodzą przede wszystkim gryzonie, małe gady i ptaki, a także jaja, owoce i jagody. Nierzadko zjadają także owady. Posiada ciekawą zdolność zatrzymywania w organizmie wody ze zjedzonego pożywienia, co pozwala mu na wielodniowe, a nawet całkowite obycie się bez picia.

© Bull Huston / arkive.org

Wyróżnia się pięć podgatunków lisa afrykańskiego: Vulpes pallida cyrenaica, Vulpes pallida edwardsi, Vulpes pallida harterti, Vulpes pallida oertzeni oraz Vulpes pallida pallida.

Nie wiadomo do końca czy jest to gatunek zagrożony i jak liczna jest jego populacja, może być jednak tępiony przez hodowców drobiu, jako że ma tendencje do polowania na hodowane przezeń zwierzęta.

Pozostałe informacje:

  • Nazwy: Lis blady, lis afrykański, Vulpes pallida, pale fox, african sand fox, pallid fox, Blassfuchs.
  • Wymiary: Długość 63-69 cm, z czego 23-29 cm stanowi ogon. Wysokość w kłębie około 25 cm. Waga 2-3,6 kg.
© Załoga Chartykasa