Shakira – Hips don’t lie.mp3
 Dzikie

Lis tybetański (Vulpes ferrilata) zyskał sławę jako najpoważniejszy lis świata, często pojawiając się na różnych serwisach społecznościowych. Wywodzący się ze stepów i obszarów półpustynnych tybetańskich gór jest mało znanym na świecie lisem, za to bardzo popularnym wśród kłusowników ze względu na jego futro, ale mimo to jest zaklasyfikowany jako niezagrożone, choć nie ma dokładnych informacji odnośnie wielkości populacji.

Zwierzęta te występują głównie na wysokości od 2500 do 5200 metrów nad poziomem może. Mają grube, chroniące przed zimnem futro zazwyczaj w kolorze jasnoszarym lub piaskowym z ciemniejszymi bokami, co czyni to ciekawym i dość charakterystycznym umaszczeniem.

© thefeaturedcreature.com

Nie ma jednoznacznych informacji odnośnie wielkości tego lisa, lecz przyjmuje się, że długość jego ciała wynosi około 60 cm, w tym ogon około 28 cm. Masa ciała waha się od 3,8 do 5 kg. Jednakże w chińskich prowincjach Quinghai i Syczuan lisy te były o 12-25% większe i cięższe, niż te tybetańskie. Ogon zawsze stanowi około 50% długości całego ciała. Zależność jest taka, że populacja żyjąca na terenach stepu osiąga większe rozmiary od tych żyjących w górach. Podobnie jak inne lisy, tybetański dostosował się do surowych warunków tybetańskich gór i mroźnych zim – zmienia futro na zimę, które tworzy szczelną izolację termiczną.

Zasięg występowania lisa tybetańskiego rozciąga się od północnej granicy indyjskiej prowincji Ladakh oraz północnego Nepalu, przez cały Tybet i części chińskich prowincji Xinjiang, Quinghai, Gansu, Sichuan i Yunnan. Prawdopodobnie występują także w północnym Bhutan. Żyją w suchych obszarach stepowych i półpustynnych, charakteryzujących się przed wszystkim skalistym podłożem i obecnością łąk. Temperatury tam panujące latem sięgają 30 stopni, by zimą spaść do -40.

© bbc.co.uk

Lisy tybetańskie żyją i polują samotnie lub w parach. Są aktywne zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy. To, jak często jesteśmy w stanie je zobaczyć, zależy przede wszystkim od dostępności zdobyczy. Mimo iż są raczej samotnikami, tolerują inne pary na swoim terenie, gdyż kilka par korzysta z tego samego terenu łowieckiego. Komunikują się ze sobą głównie na krótkich dystansach, komunikowanie się na dłuższych nie zostało niestety odnotowane i nie wiadomo, jak lisy te komunikują się ze sobą, gdy są oddalone.

Lisy te żywią się głównie świstakami, szczekuszkami, gryzoniami, zającami i jaszczurkami. Mogą także polować na większe zwierzęta, jak tybetańskie antylopy, jelenie, owce i bydło. Ciekawe jest to, iż lisy te mogą tworzyć współpracę z niedźwiedziami brunatnymi w trakcie polowań na szczekuszki – niedźwiedzie kopiąc ziemię straszą szczekuszki, a czające się lisy je łapią, gdy niedźwiedzie nie dają rady. Mogą polować także na występujące w okolicy ptaki, a z braku pożywienia żywić się pozostawioną padliną, a także produktami roślinnymi, jak trawy i jagody.

© gopixpic.com

Lisy tybetańskie są monogamistami – mają jednego partnera na całe życie. Ciąża trwa od 50 do 60 dni. Niestety nie wiadomo, ile rodzi się szczeniąt, ani jak długo pozostają przy matce.

 

Informacje dodatkowe:

  • Nazwy: lis tybetański, tybetański lis piaskowy, tibetian sand fox, Vulpes ferrilata, Tibetfuchs.

© Załoga Chartykasa