Anatomia i fizjologia

Białko

Białko jest głównym i występującym w największej ilości składnikiem komórek. Dzięki swoim chemicznym i fizycznym właściwościom jest ono istotnym podłożem przemian biochemicznych w organizmie. Ma ono następujące funkcje: Budulcową. Mówimy tu o wzroście oraz rozroście nowych komórek w miejsce starych u ulegających zanikowi. Wymaga to stałego dostarczania białka do organizmu, aby proces ten został zachowany. Regulacyjną. Biorą udział w trawieniu, gdyż wchodzą w skład enzymów i soków trawiennych, a także hormonów.

Zalecana procentowa ilość białka oraz procentowy udział białka w poszczególnych składnikach:

Szczenięta Dorosłe niepracujące Dorosłe pracujące Karmiące Wystawowe Otyłe Starsze
26-32% 18-22% 35-40% 28-32% 25% 18-20% 18-20%
Wołowina Cielęcina Kurczak Konina Jagnięcina Indyk Mintaj
20-21% 20% 18% 21-22% 18-19% 19% 18
Twaróg Jajo Soja Kasza jęczmienna Ryż Jarzyny Owoce
16-17% 33% 27,8% 8-8,5% 6-7% 1-1,5% 1,4-2,3

Tłuszcze

Tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii. Jeden gram tłuszczu dostarcza około 2,25 razy więcej energii niż tyle samo białko lub węglowodanów. Tworzą także warstwę izolacyjną, która zabezpiecza organizm przed nadmierną utratą ciepła. Tłuszcz stanowi także ochroną wyściółkę dla narządów, np nerek czy gałki ocznej, a także biorą udział w budowie błon komórkowych, gdyż fosfolipidy i glikolipidy są rozpuszczalnikiem dla witamin A, D, E, K. Są także elementem strukturalnym tkanki nerwowej. Niezbędnymi nasyconymi tłuszczami są: Omega 3 (znajduje się między innymi w tranie i oleju). Jest źródłem energii, wzmacnia strukturę komórkową, działa przeciwzapalnie, pozytywnie wpływa na psychikę i ochrania serce. Omega 6 (znajduje się w oleju z ogórecznika). Wpływa na stan zdrowia, skóry, włosa, a także na zdolnośc reprodukcji.

Zalecana procentowa ilość tłuszczu oraz procentowy udział tłuszczu w poszczególnych składnikach:

Szczenięta Dorosłe niepracujące Dorosłe pracujące Wystawowe Otyłe Starsze Karmiące
18-22% 14-18% do 50% 20% 6-10% 10% 18-22%
Wołowina Cielęcina Kurczak Konina Jagnięcina Indyk
3,2-8,5% 4% 1,2-4,3% 5,1-8,5% 4,6-7,6% 4%
Mintaj Twaróg Jajo Olej, tran Kasza jęczmienna Siemię lniane
0,8% 0,5-3,5% 11% 93% 0,1-0,6% 30,9-34,4%

Węglowodany

Są źródłem energii służącym głównie do utrzymania stałej temperatury ciała, pracy narządów wewnętrznych i mięśni. Glukoza jest prawie wyłącznym źródłem energii dla mózgu i mięśni. Są one także niezbędne do prawidłowego przebiegu metabolizmu aminokwasów i tłuszczu. Są także potrzebne do wytwarzania elementów strukturalnych komórek (błona komórkowa) oraz biologicznie czynna (ryboza, składnik DNA).

Błonnik

Błonnik odgrywa dużą rolę w perystaltyce jelit, gdyż łatwo wchłania wodę. Dzięki temu zmiękcza stolec, ogranicza liczbę zaparć i ułatwia wypróżnianie się. Ogranicza tez namnażanie się bakterii szkodliwych w przewodzie pokarmowym, spowalnia wchłanianie się cukru, co jest szczególnie ważne przy cukrzycy. Jest także dobrym wypełniaczem, gdyż daje uczucie sytości.

Zalecana procentowa ilość białka oraz procentowy udział białka w poszczególnych składnikach:

Szczenięta Dorosłe niepracujące Dorosłe pracujące Karmiące
2-3% 3-5% 2,5-3% 3-4%
Otręby pszenne Płatki kukurydziane Płatki owsiane Razowy chleb żytni Kasza gryczana Makaron
42-43% 11% 6,8-7% 6,2% 6% 5,4%
Kalarepa Ryż Buraki Jabłko Ziemniaki Pomidory
4,3-4,5% 2,5% 2,1% 1,8% 1,1-1,3% 1,2%

Składniki mineralne

  • Wapń (kości + preparaty chemiczne) – budowa kości, wzrost, przewodnictwo nerwowe.
  • Miedź (mięso + preparaty chemiczne) – zapobieganie oraz leczenie anemii, braku żelaza.
  • Kobalt (podroby + frutti di Mare) – zapobieganie anemii.
  • Żelazo (mięso + zielone warzywa) – zapobieganie anemii, przenoszenie tlenu w komórkach.
  • Jod (ryby + preparaty chemiczne) – funkcjonowanie tarczycy.
  • Magnez (kości + preparaty chemiczne) – budowa i wytrzymałość kości, sprawność układu nerwowego).
  • Mangan (zboża + owoce + preparaty chemiczne) – budowa chrząstek kości.
  • Fosfor (kości + preparaty chemiczne) – przyswajanie wapnia, budowa komórek.
  • Potas (sól kuchenna) – ciśnienie międzykomórkowe, przemiana materii.
  • Selen (kukurydza + olej kukurydziany + mięso) – przeciwutleniacz, działanie przeciwnowotworowe, wzrok, sierść.
  • Sód (sól kuchenna) – gospodarka płynami w organizmie, tani przeciwutleniacz.
  • Siarka (mięso) – wygląd sierści.
  • Cynk (zboża + buraki + podroby) – wygląd sierści, zdolności rozrodcze.

Witaminy

  • Witamina A (wątroby, mleko, jaja, owoce) – wzrok, sierść, skóra.
  • Witaminy z grupy B (jaja, mięso, nabiał, drożdże) – stany nerwowe, anemia, wzrok, stan skóry.
  • Witamina C (owoce) – starzenie się, zwyrodnienia stawów.
  • Witamina D (tran, ryby) – budowa kości, ich trwałość.
  • Witamina E (oleje, zboża) – przeciwutleniacz, „witamina młodości).
  • Witamina Hbiotyna (drożdże, wątroba, jaja) – skóra, układ nerwowy, porost włosa.
  • Witamina K (mięso) – krzepnięcie krwi.
  • Witamina PP (mięso, ryby, zboża) – antyutleniacz, stan skóry i śluzówek).

 © Załoga Chartykasa